solutions

SprutCAM

SprutCAM is een krachtig CAM-programma waarbij u vanuit één werkomgeving onder andere draaibanken, freesmachines en industriële robots kunt programmeren. De eenvoudige bediening leidt tot een doeltreffende oplossing voor het creëren van complexe en botsingsvrije 3D-bewegingen.

Dankzij de SprutCAM- functionaliteit en een breed scala aan functies kunnen matrijzen, persmallen, gietvormen, prototypen, machineonderdelen, massaproductieonderdelen, houten onderdelen, sjablonen, gravures van inscripties, … efficiënt bewerkt worden.

visuele CNC-programmering

SprutCAM berekent de gereedschapsbaan meteen voor de juiste CNC-machine. Dat betekent dat het programma rekening houdt met mogelijke botsingen van bewegende delen in de machine, met het werkstuk en met de as limieten. Dit alles gebeurt niet alleen tijdens de simulatie, maar ook meteen tijdens de berekening van het pad. Alle machine bewegingen zijn direct na de berekening van het pad zichtbaar.

Real-time simulatie van het werkstuk

SprutCAM houdt bij de berekening van de gereedschapsbaan rekening met het resultaat van de vorige bewerking.

Dit heeft als voordelen:

  • visuele programmering: het resultaat is meteen zichtbaar
  • botsingscontrole van het werkstuk
  • minder bewegingen in de lucht zonder materiaalverwijdering

Dankzij de betrouwbare en gedetailleerde simulatie ontstaan er geen verrassingen tijdens het fysieke bewerkingsproces.

Inclusief G-codeverificatie

U heeft geen aparte software nodig om uw G-codes te controleren. SprutCAM ondersteunt dit voor Fanuc, Heidenhain en Siemens CNC’s met ingebouwde cycli.

Deze functie detecteert:

  • mogelijke bugs in de postprocessor
    op welk punt van de verwerking
  • de technologiecommando’s worden in- en uitgeschakeld
  • welke beweging botsing veroorzaakt
  • welke referentiepunten gebruikt worden om het gereedschap terug te trekken

Eenvoudige programmatie

Zonder enige parameter kunt u in SprutCAM meteen uw gereedschapsbaan instellen. Daarna kunt u
de parameters aanpassen en het resultaat visueel controleren.

STRATEGIEËN

2,5D Frezen

SprutCAM beschikt over verschillende 2,5D bewerkingsstrategieën voor het bewerken van 2D-onderdelen met meerdere niveaus. De beschikbare strategieën omvatten de berekening van zowel voorbewerkings- als afwerkingsgereedschapspaden. Met de verschillende freesstrategieën kunnen onderdelen bewerkt worden met om het even welke complexiteit: langs een contour, pocketbewerking, verticale wanden, gleuven en sleufgaten met eilanden, ...

Het systeem heeft de mogelijkheid om horizontale oppervlakken en gaten automatisch te herkennen en ondersteunt alle soorten gatenbewerking zoals tappen en draadfrezen.

Verder bevat de software een automatische herkenning van restmateriaal en een volledige controle van de nauwkeurigheid van de bewerking.

STRATEGIEËN

3D Frezen

SprutCAM heeft een breed scala aan 3D-bewerkingsstrategieën voor onderdelen met complexe vrije vormoppervlakken, voor zowel conventionele als high speed verspaning. De gebruiker heeft de mogelijkheid om gereedschapspaden te maken die gedefinieerd worden door de scallophoogte; dit zorgt voor het bereiken van de vereiste nauwkeurigheid en oppervlakteruwheid.

De automatische herkenning van resterend materiaal voor restfrezen is een echte arbeidsbesparende functie.

Een groot gamma aan strategieën voor ruw- en afwerkingswerkzaamheden levert gefreesde oppervlakken van hoge kwaliteit op.

STRATEGIEËN

4-axis rotary machining

Rotary machining in SprutCAM is een strategie waarbij een lineaire verplaatsing in de lijn van één van de standaardassen (X, Y of Z) gecombineerd wordt met een roterende beweging. Dit is uitermate geschikt voor het bewerken van onderdelen zoals een as met krukas, nokkenas en grondboren. Rotary machining vermindert de arbeidskosten voor detailproductie terwijl de kwaliteit verbetert.

STRATEGIEËN

5-assig frezen

SprutCAM heeft strategieën voor 5-assige bewerkingen die het mogelijk maken programma’s aan te maken voor alle soorten meerassige freesmachines.

Het NC-programma is gecreëerd rekening houdend met het CNC-machinemodel, wat ervoor zorgt dat botsingen vermeden worden. Ook kan SprutCAM de programma’s berekenen op basis van de transformatie van de coördinaten.

STRATEGIEËN

Draaien

SprutCAM bevat een volledige reeks strategieën voor het draaien van zowel eenvoudige als complexe onderdelen. Inbegrepen zijn ruw- en afwerkingsstrategieën, boren (zowel radiaal als axiaal), het steken van groeven, axiaal borende bewerkingen en draadsnijden van alle typen schroefdraad.

SprutCAM ondersteunt ook alle bekende draaicycli. Het is mogelijk draaibanken met continue B-as te programmeren.

Alle gereedschapspaden worden berekend met het resterend ruw materiaal ingecalculeerd.

Bewerkingsopties worden automatisch ingesteld op basis van de geselecteerde gereedschapsbibliotheek.

SprutCAM maakt het mogelijk om alle aangedreven elementen van de machine te beheren: centerpunt, klauwplaat, onderdelenvanger enz.

STRATEGIEËN

Wire EDM

SprutCAM maakt de creatie mogelijk van 2-assige interne en externe verticale contourbewerkingen. Er zijn ook 4-assige bewerkingsstrategieën met automatische, interactieve en precieze synchronisatie die werken met 2D- of 3D-modellen.

De vele mogelijkheden voor bewerkingen met meerdere profielen zorgen voor een uitstekende oppervlaktenauwkeurigheid met minimale gebruikersinvoer.

Automatische, interactieve en nauwkeurige plaatsing van ‘bruggen’ voor aangesloten functies voorkomt dat onderdelen uit het materiaal vallen.

STRATEGIEËN

Snijden

SprutCAM heeft een module voor het snijden van 2D- en 3D- plaatmateriaal (profielen). Gebruikers hebben volledige controle over de volgorde van de bewerkingsstrategieën.

‘Bruggen’ kunnen optioneel geplaatst worden om het risico op vervorming van dunne delen te verkleinen.

Snelle bewegingen van de snijkop kunnen gespecificeerd worden om alleen boven gebieden van afval te bewegen.

Met SprutCAM kunnen NC- programma’s voor mes-, plasma-, laser- en waterjetsnijmachines aangemaakt worden.

CONFIGURATIES

Draaien/frezen

SprutCAM zorgt voor het maken van NC-programma’s voor alle soorten draai- en freesmachines. Machines kunnen geprogrammeerd worden met een aandrijfgereedschap op de assen van C, Y en B.

Alle CNC-machinegereedschapsschema’s worden ondersteund; daarom kan het NC-programma een combinatie van alle draaibank- en 2,5- tot 5-assige freesstrategieën omvatten.

CONFIGURATIES

Multitask

Ook een programmeerbare multitask draaibank met aangedreven gereedschap wordt ondersteund in SprutCAM. In deze module kunt u programma’s aanmaken voor de gelijktijdige verwerking van verschillende werkstukken met verschillende gereedschappen.

CONFIGURATIES

Robot

Met deze volledig in SprutCAM geïntegreerde omgeving kunt u programma’s voor alle reeds vermelde bewerkingen voor industriële robots ontwikkelen. Het systeem bestaat uit de volgende bewerkingsmodules: frezen, plasma-, waterjet- en lasersnijden, messnijden, lassen, ontbramen en slijpen, cladding en schilderen.

Voor de berekening van het gereedschapspad houdt SprutCAM rekening met: de kinematica van de robot, singulariteiten, het bereik van de robot, de limieten van de robot, eventuele botsingen, eventuele extra assen in de robotcel, het geselecteerde bewerkingstype.

SprutCAM genereert en levert de technologiecommando’s die nodig zijn voor de geselecteerde bewerking, het type besturing.